Historiens farligaste spel

https://art.tn/view/2680/sv/historiens_farligaste_spel/

Traditionella spel från hela världen, från Guanniu i Kina till hästbrottning i Kirgizistan, visar hur starkt människor har lust att bli fysiska.
Vi hoppas bara att deras föräldrar undertecknade de nödvändiga medgivanden.

Buzkashi
Då måste du respektera dem mer när de löser blodunderskottet med ett huvudlöst lik. Inte mänsklig, beviljad, men en huvudlös getkadaver borde inte hånas åt. Det finns en tredje nivå av respekt när man inser att folk har spelat buzkashi sedan turkiska stammar uppfann det som ett sätt att träna kavallerienheter (precis som polo). Det tog bara några år för amerikansk fotboll att tjockna sina hjälmar och kuddar, men afghanska idrottare tittade aldrig en gång på sitt halshuggiga djur och tänkte ersätta det med en uppstoppad motsvarighet.

Calcio Storico
För de flesta spelare verkar det som om deras motivation för att spela är att hedra florentinsk tradition, samt testa sina egna personliga gränser. Och testa dem kommer de att göra, för när det gäller regler finns det inte många. De grundades 1580 och har inte förändrats mycket. Du kan inte suga slag eller sparka någon i huvudet. Annars kan du slå, headbutt, resa, brottas och kväva dig över fältet.

Bo-Taoshi
Det är synd att den moderna japanska kulturens rykte är så dominerat av allmän konstighet och oroande tecknad film, eftersom den lilla nationen har några riktigt grymma traditioner, Bo-Taoshi är bara en av dem. När det gäller regler är Bo-Taoshi förvånansvärt enkel. För ett lag försvarar den en stolpe i två minuter. För den andra, attackera den och böj den i 45 graders vinkel. Där komplikationerna kommer in är i praktiken. Båda lagen attackerar och försvarar samtidigt och innehåller 150 spelare, vilket betyder att 300 killar slår varandra i en massa i två minuter. För skydd, allt du får är en vadderad hjälm. Annars är det du och din påklädda kropp som krossar en mänsklig vägg mot den andra.

Mesoamerican Ball spel
Olmecs var de första som spelade in Mesoamerican Ball Game och av alla indikationer för dem var det ett ganska vanligt spel. Det liknade volleyboll, men med en solid gummiboll och där du använde hela kroppen och bar tjock stoppning och hjälm. Det var inte förrän Mayans fick tag på det som det blev konstigt hardcore. Förmodligen spelade de samma, men definitivt förstärkt mythos. För det mesta var det första spelet mellan människor och underjordens herrar. Under Mayans kunde spelet användas för att lösa territoriella och ärftliga tvister, stod i för traditionell krigföring och kunde till och med förutsäga framtiden. Mayans offrade också ofta det förlorande laget, som vanligtvis var krigsfångar.

Guanniu
Om tre minuter måste män från Jiaxing, i Kinas Zhejiang-provins, brottas med en fullvuxen tjur. Tävlingen heter ”Guanniu”.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *